viatvet Állatorvosi rendelő

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika A védőoltások fontossága vadászgörényeknél

A vírusok és baktériumok által okozott betegségek nem csak a kutyák és macskák, de a vadászgörények körében is gyakoriak. A súlyosabb vírusfertőzések közül görényekre a szopornyica jelenti a legnagyobb veszélyt, habár egyéb, ragadozókra jellemző betegségek is veszélyeztethetik egészségüket.

Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor görényünk már meg¬betegedett, a tüneteket és a későbbi szövődményeket sokszor csak súlyos költségek és hossza¬dalmas kezelések árán lehet enyhíteni. Mindezeken felül az esetek egy részében, akármekkora volt is az erőfeszítés, nem járunk sikerrel.

A vadászgörény vakcinázása nem csak saját kedvencünk, de a többi állat védelmét is elősegíti, hiszen a nem oltott görények fertőzési forrást jelentenek fajtársaik számára. Ne feledjük azt sem, hogy a zoonotikus, azaz állatról emberre terjedő megbetegedések esetében a megfelelő vakcinázás az emberek egészségének védelmét is szolgálja!

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Hogyan működik a vakcina?

A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét, ezáltal a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a görényt. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika A vakcinákról

Veszettség elleni oltás: görények esetében nincs jogszabályban előírt kötelező védőoltás, viszont, főként a nem csak és kizárólag lakásban élő, hanem udvari kifutóval rendelkező vagy pórázon sétáltatott görények esetében indokolt lehet a veszettség elleni vakcinázás.

A vakcina inaktivált (elölt) vírust tartalmaz, így az állat egészségére – eltekintve az egyedi érzékenység alapján kialakuló igen ritka allergiás reakciótól – semmilyen veszélyt sem jelent.

Kombinált oltás: általánosságban azon oltásokat nevezzük így, melyek esetén a beadott oltóanyagban egyszerre több kórokozó ellen van vakcina, azaz több betegség ellen egyszerre kezdünk védelmet kialakítani. Az összetétel tekintetében gyártótól függően, többféle komponensű kombinált oltóanyag létezik, de általában a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás és a leptospirosis elleni oltóanyagokat tartalmazzák.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Gyakori fertőző betegségek, melyek ellen oltással védekezhetünk

Parvovírusos bélgyulladás (CPV2a,b): kutya-féléket megbetegítő, bélgyulladást okozó, a környezetben gyakran előforduló, nagy ellenálló képességű vírus okozza. Fiatal állatokban súlyos – gyakran az egyed elhullását okozza – lázzal, vérzéses hasmenéssel, hányással járó betegség, idősebb egyedekben általában enyhébb lefolyású. Önálló és kombinált vakcinával is védekezhetünk ellene.

Szopornyica: kutya- és menyét-félékben (így a vadászgörényben is) előforduló, elsősorban légzőszervi, illetve egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladását okozó, kisebb ellenálló képességű vírus idézi elő. Esetenként enyhe tünetekkel lezajló, de gyakran lázzal, felső légúti huruttal, kötőhártya gyulladással, garatgyulladással, esetenként hasmenéssel, hányással járó megbetegedést okoz. Súlyos esetben idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek. Kombinált oltással védekezhetünk ellene.

Leptospirózis: a betegséget különféle Leptospira baktériumfajok okozzák, melyek ragadozókban főként vese, illetve májgyulladást idéznek elő. Zoonozis (állatról emberre terjedő betegség) lévén a tulajdonosra is fertőzési kockázatot jelenthet! Előfordul tünetmentes fertőzés is, de fiatal állatokban súlyos lázas, sárgasággal járó megbetegedést, míg idősebb példányokban idült vesegyulladást okoz. Kombinált oltással védekezhetünk ellene.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Vadászgörények számára javasolt védőoltások

A vakcinázást 6 hetes korban célszerű parvovírus, szopornyica és leptospirózis elleni, kombinált oltással kezdeni. 2-3 hét elteltével ezt az oltást meg kell ismételni, hogy a tényleges védettség kialakulhasson. Amennyiben veszettség ellen is szeretnénk védőoltást, ezt 12 hetes korban lehet leghamarabb beadatni. 10 hónapos korban a kombinált oltást célszerű megismételni, amennyiben a görény korábban már kapott veszettség elleni vakcinát is, 10 hónapos kor körül ezt is ismételjük. Ezután mind a veszettség ellenit mind pedig a kombinált oltást, évenként kell beadatni ahhoz, hogy a kialakult védettség folyamatosan fennmaradjon.

A védőoltások mellett vadászgörényeknél sem szabad megfeledkezni a féregtelenítésről! Az első két-három alkalommal kéthetente, ezután negyedévente érdemes féregteleníteni.© 2014 Vitavet | Minden jog fenntartva | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató