viatvet Állatorvosi rendelő

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika A védőoltás fontossága a kutyáknál

„Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát és ellátjuk minden jóval, nem fog megharapni. Ez a legfőbb különbség a kutya és az ember között.” (Mark Twain)

Évente sok kutya betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek következtében, amelyeket vakcinázással meg lehetett volna előzni.

A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a kutyák között. A nem oltott kutyák esetében igen nagy annak az esélye, hogy megbetegszenek és elpusztulnak parvovírus okozta bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis vagy kennel köhögés következtében.

Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor a kutya már megbetegedett, a tüneteket és a későbbi szövődményeket sokszor csak súlyos költségek és hossza¬dalmas kezelések árán lehet enyhíteni. Mindezeken felül az esetek egy részében, akármekkora volt is az erőfeszítés, nem járunk sikerrel.

A kutya vakcinázása nem csak saját kedvencünk, de a többi eb védelmét is elősegíti, hiszen a nem oltott kutyák fertőzési forrást jelentenek fajtársaik számára. Ne feledjük azt sem, hogy a zoonotikus, azaz állatról emberre terjedő megbetegedések esetében a megfelelő vakcinázás az emberek egészségének védelmét is szolgálja!

A fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek a kutyák között. A nem oltott kutyákra óriási veszély leselkedik, hogy megbetegszenek és elpusztulnak parvovírus okozta bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirosis vagy kennel köhögés következtében.
Tény, hogy a fertőző betegségek esetében a megelőzés a legfontosabb, hiszen számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor a kutya már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel. A kutya vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott kutyák fertőzési forrást jelentenek a többi kutya számára is.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Hogyan működik a vakcina ?

A vakcinában található gyengített vagy elölt mikroorganizmus aktiválja a szervezet saját védelmi rendszerét, ezáltal a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződését serkenti. Ezek az ellenanyagok védik meg a fertőző betegségek ellen a kutyát. Ezt a védelmet nevezzük immunitásnak.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika A vakcinákról

Veszettség elleni oltás: az állattartó köteles minden 3 hónapos kort elért ebet 30 napon belül veszettség ellen saját költségén beoltatni, majd az első oltást követően 6 hónapon belül azt megismételni, és ezt követően évenként oltatni. (A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján)
A veszettség elleni oltás az első néhány oltások alkalmával mindenképp önállóan – más betegség elleni oltóanyaggal nem keverve – adandó, ezt követően az állatorvossal történt konzultáció alapján lehet más betegségek elleni oltóanyagokkal összevontan adni.
A vakcina inaktivált (elölt) vírust tartalmaz, így az állat egészségére – eltekintve az egyedi érzékenység alapján kialakuló igen ritka allergiás reakciótól – semmilyen veszélyt nem jelent.
Kombinált oltás: általánosságban azon oltásokat nevezzük így, melyek esetén a beadott oltóanyagban egyszerre több kórokozó ellen van hatóanyag, azaz több betegség ellen egyszerre kezdünk védelmet kialakítani. Az összetétel tekintetében gyártótól függően, többféle komponensű kombinált oltóanyag létezik, de általában a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a fertőző májgyulladás és a leptospirosis elleni oltóanyagokat tartalmazzák, van, amelyikben ezen felül a kennel-köhögés, esetleg a veszettség ellen is tartalmaz összetevőt.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Gyakori fertőző betegségek, melyek ellen oltással védekezhetünk

Parvovírusos bélgyulladás (CPV2a,b): kutya-féléket megbetegítő, bélgyulladást okozó, a környezetben gyakran előforduló, nagy ellenálló képességű vírus okozza. Fiatal állatokban súlyos – gyakran az egyed elhullását okozza – lázzal, vérzéses hasmenéssel, hányással járó betegség, idősebb egyedekben általában enyhébb lefolyású. Önálló és kombinált vakcinával is védekezhetünk ellene.

Szopornyica: kutya- és menyét-félékben (ezen kívül számos vadon élő állatban) előforduló, elsősorban légzőszervi, illetve egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladását okozó, kisebb ellenálló képességű vírus idézi elő. Esetenként enyhe tünetekkel lezajló, de gyakran lázzal, felső légúti huruttal, kötőhártya gyulladással, garatgyulladással, esetenként hasmenéssel, hányással járó megbetegedést okoz. Súlyos esetben idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek. Kombinált oltással védekezhetünk ellene.

Fertőző májgyulladás (Rubarth-kór): kutya-félékben előforduló, a máj gyulladását, és a vérerek károsodását okozó, kis ellenálló képességű vírus okozza. Egyes esetekben tünetmentes átvészeléssel az egyedek immunitást szereznek, de különösen a néhány hónapos kölykökben magas lázzal, hányással, sárgasággal járó megbetegedést, vagy akár néhány nap alatti elhullást is okozhat. Kombinált oltással védekezhetünk ellene.

Leptospirózis: a Leptospira canicola és a L. icterohaemorrhagiae baktérium kutyákban vese, illetve májgyulladást idéz elő, alkalmanként azonban más állatfajokra jellemző Leptospira baktériumok is okozhatnak megbetegedést. Zoonozis (állatról emberre terjedő betegség) lévén a tulajdonosra is fertőzési kockázatot jelenthet! Előfordul tünetmentes fertőzés is, de fiatal kutyákban súlyos lázas, sárgasággal járó megbetegedést, míg idősebb kutyákban idült vesegyulladást okoz. Kombinált oltással védekezhetünk ellene.

Kennel-köhögés: elsősorban a kutyák 2-es típusú adenovírusa által okozott, de többféle vírussal (parainfluenza, reo) és baktériummal (Bordetella, Pasteurella) társfertőzésében kialakuló légúti megbetegedés. Nagyobb számban együtt tartott fiatal kutyákban szokott lázas, száraz köhögéssel, savós orrfolyással járó megbetegedés formájában kialakulni. Az adeno-, illetve a parainfluenza vírus ellen kombinált oltással lehet védekezni.

Lyme-kór: számos emlős állatfajban, madarakban és az emberben is előforduló, a Borellia burgdorferi baktérium okozta zoonotikus (állatról emberre terjedő) megbetegedés. Az egyes egyedek között kullancsok (Ixodes ricinus) csípése révén terjed. Emberben gyakori megbetegedésnek számít, de háziállatokban ritka a tünetekben megnyilvánuló formája. A heveny esetekben jelentkező tünetek (láz, bágyadtság, valamely ízület duzzadása, fájdalmassága, esetleg bőrpír a csípés helyén) néhány hét múlva enyhülhetnek, elmúlhatnak, de később idült ízületgyulladás formájában ismét sántaságot okozhat. Mind a kullancsok távoltartásával, mind pedig oltással védekezhetünk ellene, ezzel az ember fertőzési kockázatát is csökkentve.

Veszettség: vírusa számos állatfajt, köztük az embert is megbetegíti, súlyos agy- és gerincvelő-gyulladást, ennek következtében idegrendszeri tüneteket, bénulást, majd halált okoz. A vírus a veszett állat nyálával, leginkább harapás útján (igen ritkán szájnyálkahártyán vagy a légutakon keresztül is) fertőz. A vírus a bejutást követően a perifériás idegek mentén jut el a központi idegrendszerbe, ahol viszonylag gyorsan elszaporodik. A tünetek kezdetben: nyugtalanság, arcidegek bénulása (lógó állkapocs, nyálcsorgás), étvágytalanság, kövek, fadarabok, egyéb idegen testek szájba vétele, rágása, esetenként öncsonkítás, fokozott ivari aktivitás. Később kifejezett ingerlékenység, támadó viselkedés, az állat mindenbe igyekszik belemarni, ami a közelébe kerül. A végső, bénulásos szakaszban kancsalság, nyelési képtelenség, megváltozott ugatás, a táplálék és a víz felvételére való teljes képtelenség jellemző. Ekkor az állat fokozatosan mozgásképtelenné válik, elfekszik, végül a légző izmok bénulásából adódóan fulladásos halál következik be. Kutyák esetében ritkán, de előfordulhat ún. „csendes veszettség”, amikor a dühöngő fázis kimarad, az állat nem lesz ingerlékeny vagy támadó, és a kezdeti tompultság fokozatosan a teljes bénulásba megy át. A veszettség ellen vakcinával védekezünk.© 2014 Vitavet | Minden jog fenntartva | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató