viatvet Állatorvosi rendelő

Gyógytáp vagy gyógyszeres táp?


Allergiás bőrgyulladás  Bélbetegségek    Cukorbetegség   Elhízás Fogkövesség

 

Húgykövesség, húgyúti megbetegedések Krónikus ízületi betegségek Májelégtelenség Veseelégtelenség

Mikor kedvencünk olyan egészségügyi problémával küzd, melynek gyógykezeléséhez, rövidebb vagy hosszabb távon diétás eleségre, azaz „gyógytápra” van szüksége, ezzel kapcsolatban sokféle kérdés merülhet fel, például: Ez olyan táp, amibe előre belekeverték a gyógyszert? Mi lesz, ha a másik, egészséges állat is beleeszik? Hosszú távon nem lesz egyoldalú vagy káros?...

A legfontosabb, amit a diétás eleségekről tudni kell, az az, hogy alapvetően ezekben is ugyanazokat az összetevőket találjuk, mint az egészséges állatoknak szánt teljes értékű tápokban, azonban a tápláló-anyagok aránya, illetve az alapanyagok feldolgozásának technológiája eltérő. Az alapvető összetevők (állati eredetű fehérje, gabonafélék, burgonya, vitaminok és ásványi sók) mellett kiegészítésként egyéb természetes alapanyagokat is tartalmazhatnak (különleges aminosavak, omega zsírsavak, gyógynövénykivonatok, pre-és probiotikus hatású készítmények, stb), attól függően, mely probléma megelőzésére illetve kezelésére alkalmasak.
A szó szoros értelmében vett gyógyszert, gyógyszerhatóanyagot nem tartalmaznak, vagyis ezeket az eledeleket nem lehet „túladagolni”, kevés kivételtől eltekintve hónapokon (éveken át) fogyasztva sem okoznak problémát. Az állatoknak szánt diétás tápokra úgy lehet tekinteni, mint az embereknél a cukorbetegek, a gluténérzékenyek, vagy a köszvényesek speciális étrendjére.

Az alábbiakban felsorolásra kerül néhány, az állatorvosi gyakorlatban előforduló betegség, vagy állapot, melynek gyógyításához, illetve tüneteinek mérsékléséhez diétás tápok alkalmazása szükséges.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Allergiás bőrgyulladás

Ennek a betegségnek a hátterében rengeteg tényező állhat, például: bolhacsípés; kutyáknál a bűzmirigy kiürülésével kapcsolatos problémák; pollenek, gombaspórák, különféle atkák jelenléte; nem utolsósorban pedig az eleségallergia. Ez utóbbi kórkép viszonylag gyakran fordul elő mind kutyák, mind macskák esetében. A táplálékallergia azt jelenti, hogy az emésztőrendszerbe került eleség bizonyos összetevői (leggyakrabban a fehérjék) a szervezetben túlzott immunreakciót váltanak ki. Ez az immunreakció korlátozódhat helyileg csak a bélnyálkahártyára, ekkor leginkább hasmenéses, esetenként hányásos tüneteket észlelünk. Gyakoribb azonban az az eset, mikor nem csupán az emésztőtraktusban alakul ki a kóros immunválasz, hanem szisztémásan az egész szervezetben. Ilyenkor, általában jellemző testtájakon (combok belső oldala, haskorci redő, mellkas-has alja, hónaljtájék, lábvégek), olykor pedig az egész testfelületre kiterjedően kipirult, erősen viszkető, gyulladt területek válnak láthatóvá.
Attól függetlenül, hogy milyen kiváltó tényező áll az allergiás bőrgyulladás hátterében (ennek kiderítése sokszor hosszadalmas és meglehetősen költséges lehet), mindenképpen javasolt az úgynevezett hipoallergén tápok etetése, melyek jótékony hatást gyakorolnak mind az emésztőrendszerre, mind pedig a bőr ellenálló-képességére. Amennyiben bizonyítottan táplálékallergia okozza a bőrtüneteket, feltétlenül szükséges a megfelelő eleség kiválasztása, és kizárólagos etetése ahhoz, hogy egyéb gyógyszeres kezelés nélkül is tünetmentessé tehessük az állatot!
A hipoallergén tápok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a bennük lévő fehérjék hidrolizált állapotban vannak, vagyis a feldolgozás során olyan rövid fehérjeláncokká bontják őket, melyek az immunrendszer számára már felismerhetetlenül kicsik, így nem váltanak ki allergiás reakciót, emellett pedig nagyon könnyen emészthetők. A tápban nagy mennyiségben jelen lévő omega-3 zsírsavak táplálják a bőrt, kedvező hatást fejtenek ki a bélnyálkahártyára, ezen kívül pedig olyan anyagcsereutakat nyitnak meg, melyek gátolják a gyulladásos folyamatok kialakulását. E speciális eledelek a bőr és szőrzet egészségének megőrzéséhez szükséges B-vitaminokat és ásványi anyagokat magas koncentrációban tartalmazzák. Ezen kívül pedig emészthető rostokban és prebiotikus összetevőkben is gazdagok, melyek a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, következményesen pedig a helyi allergiás reakciók csökkentésében játszanak fontos szerepet.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Bélbetegségek

Legyen szó a hirtelen tápváltás miatt bekövetkező bélhurutról, heveny vírusos-bakteriális eredetű gyomor-bélgyulladásról, vagy akár krónikus gyulladásos bélbetegségről (IBD), könnyen belátható, hogy az emésztőszerveket érintő megbetegedések esetében elengedhetetlen a hosszabb-rövidebb távú diétás eleség etetése. Általában a gyors lefolyású, fertőző eredetű hányásos-hasmenéses betegségek esetén viszonylag rövid ideig (néhány hét) alkalmazzuk a speciális diétás tápokat. A krónikus gyulladásos bélbetegségek, vagy táplálékintoleranciák esetében viszont akár egy egész életen át is szükséges lehet a megfelelő összetételű táplálék etetése.
Az idült vastagbélgyulladást leggyakrabban autoimmun folyamatok idézik elő, melyek során a bélnyálka-hártya állandó gyulladásos reakcióban van, így az nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. A táplálékin-tolerancia (pl.: tejcukor-érzékenység) esetében viszont nem a gyulladás, hanem az egyes emésztőenzimek hiánya, csökkent működése okozza a problémát. Mivel a táplálóanyagok egy része az enzimműködés zavarából adódóan nem szívódik fel, kiváló alapot ad a kórokozó baktériumok túlszaporodására, ezen kívül pedig folyadékot szív magába a bélfalon keresztül, mindezek következtében pedig híg, hasmenéses bélsár keletkezik.
A gyomor-bélbetegségekkel, esetleg hasnyálmirigy problémákkal küzdő állatok számára készült eleségek könnyen emészthető fehérjéket, valamint az egészséges bélflóra számára nagyon hasznos prebiotikumokat, oldódó rostokat tartalmaznak. Megnövelt omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően csökkentik a gyulladásos folyamatokat, antioxidáns komponenseik kiemelkedő szerepet játszanak a nagy mennyiségben felszabaduló szabadgyökök semlegesítésében, ezáltal tehermentesítik a szervezetet. Ezek a tápok általában magas energiatartalmúak, ezáltal gyorsítják a betegség során elvesztett testsúly visszanyerését, ezen kívül pedig kifejezetten ízletesek is, így serkentik az egyébként gyenge, étvágytalan állatok megfelelő mértékű táplálékfelvételét.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Cukorbetegség

Sajnos a cukorbetegség kutyáknál és macskáknál sem ritka jelenség. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működési zavara, valamint az inzulin szervezeten belüli hatékonyságának csökkenése miatt a vércukorszint tartósan megemelkedhet a szervezetben. Annak ellenére, hogy a vérben a glükóz mennyisége a normális érték többszöröse is lehet, a sejtek képtelenek felvenni azt, így állandó energiahiányban szenvednek. A betegség főbb tünetei ennek megfelelően: fokozott étvágy melletti testsúlycsökkenés, megnövekedett vízfogyasztás és vizeletürítés, gyengeség, kiszáradás, szemlencsehomály, szőr-bőr problémák. A betegség kezeléséhez szükséges inzulinterápia mellett létfontosságú a megfelelő diéta kialakítása. Ezeknek a betegeknek ugyanis rendkívül fontos az állandó mennyiségű és összetételű eleség naponta többszöri, kisebb adagokban és azonos időben való fogyasztása. A speciális diétás tápok etetése nagyban hozzájárul a terápia sikerességéhez, alkalmazásuk egyszerű, a kezeléssel jól összehangolható.
A cukorbetegeknek szánt eleségek úgynevezett alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat tartalmaznak, emésztésük és felszívódásuk során a vércukorszint sokkal lassabban és kisebb mértékben emelkedik meg, mint a „hagyományos” szénhidrátok esetében. A magasabb élelmirost-tartalom szintén segít a táplálóanyagok nyújtottabb, egyenletesebb felvételében, így csökken az éhségérzet, kiegyensúlyozottabbá válik az energiaháztartás. A megnövelt fehérjetartalom nem csak az izomzat fenntartásához elengedhetetlen, de a fehérjék bontásából származó glükóz is lassabban, egyenletesebben szabadul fel (így az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokhoz hasonlóan nem növelik meg ugrásszerűen a vércukorszintet, mégis megfelelő energiaforrást biztosítanak). A diabetikus tápok ezen felül magas koncentrációban tartalmaznak antioxidánsokat, melyek a cukorbetegség következtében nagy mennyiségben felszabaduló szabadgyökök semlegesítéséhez nélkülözhetetlenek. Emellett különleges aminosav-összetételüknek köszönhetően növelik a hasnyálmirigy inzulintermelését, így kevesebb inzulin adásával is fenntartható a normális vércukorszint.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Elhízás

A fajta, az életkor, a tartási körülmények és a fizikai aktivitás csupán néhány tényező a sok közül, melyek befolyással vannak az állatok táplálékszükségletére. A képlet alapvetően egyszerű: ha az energiabevitel nem fedezi a napi szükségletet, akkor a szervezet egy idő után a saját tartalékait kezdi bontani, így képes fenntartani belő egyensúlyát. Hosszabb távon ebben az esetben testsúlycsökkenés, azaz fogyás következik be. Ennek a fordítottja is igaz, amennyiben több energiát és táplálóanyagot juttatunk a szervezetbe, mint amennyire az adott körülmények között szükség van, egy idő után a felesleges mennyiség, főként zsír formájában, elraktározódik, vagyis az állat hízásnak indul. Mai modern világunkban az utóbbi problémával sokkalta gyakrabban találkozunk. Sajnos az emberekhez hasonlóan, az elhízott állatokat is érintik a túlsúlyból eredő másodlagos megbetegedések, mint például a szív-érrendszeri betegségek, ízületi problémák vagy akár a cukorbetegség.
Természetesen az elhízást, a betegségekhez hasonlóan, sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Amennyiben úgy adódik, hogy kedvencünk „fogyókúrára” szorul, a siker eléréséhez és az állat egészségének megőrzése érdekében érdemes speciális fogyasztó tápokat alkalmazni. Ezek az eledelek alacsonyabb szénhidrát- és zsírtartalommal rendelkeznek, így egységnyi táp elfogyasztásával kevesebb energiához jut az állat. A magasabb fehérjetartalomnak köszönhetően a fogyás során csak a zsírraktárak ürülnek ki, az izomtömeg nem változik. A táp rosttartalma hosszú ideig telíti az emésztőrendszert, csökkenti az éhségérzetet, egyenletesebbé teszi a felszívódást. A megnövelt vitamin- és ásványi anyag koncentráció, az omega-3 és omega-6 zsírsavak biztosítják a szervezet megfelelő ellátását a diéta alatt, míg a glükózamin és a kondroitin jótékonyan hatnak a túlsúly miatt terhelt ízületekre.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Fogkövesség

A szájüregi betegségek közül a fogkövesség és a következményes ínygyulladás, ínysorvadás kiemelt fontosságú. A húsevők nyálának kémhatása (ellentétben az emberekével) kifejezetten lúgos, ez kedvezőtlen körülményeket teremt az állandóan jelen lévő, főként a fogakat és az ínyt borító lepedékben szaporodó baktériumok számára. Ebből adódóan, a kutyák és macskák fogai nem szuvasodnak, ezzel szemben a fogkőképződésre való hajlamosságuk magasabb. Evés után a szájban lévő ételmaradék vékony bevonatot, lepedéket képez a fogzománcon és az ínyen. A lúgos kémhatás és a lepedék kitűnő alapot ad a kalciumban gazdag sók kicsapódásához, vagyis egy idő után megjelenik a fogkő. A fognyakon és az ínyszélen felhalmozódó, egyre vastagodó fogkőréteg képes benyomulni az íny alá, azt elsorvasztva pedig meglazíthatja a fogakat, a keletkezett résen keresztül pedig a baktériumok lejuthatnak egészen a foggyökérig, így súlyos ínygyulladást és a fog károsodását okozhatják.
A fogkövesség kialakulását megelőző, illetve mérséklő tápok általában nagyobb szemcsemé-retűek, így késztetve minél több rágásra az állatot. A tápszemek különleges állaga és alakja dörzsölő hatást fejt ki, ennek révén segíti a fogakról a lepedék és a fogkőréteg eltávolítását. Az eleség speciális ásványi anyagai képesek megkötni a nyálban lévő kalciumot, így az kisebb mértékben csapódhat ki a szájüregben, ezen kívül csökken a kalcium fogkőbe épülése is. A tápban lévő növényi kivonatok antibakteriális hatásának köszönhetően a szájüregi baktériumok szaporodása mérséklődik, ezzel akadályozva a gyulladásos folyamatok és a kellemetlen lehelet kialakulását.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Húgykövesség, húgyúti megbetegedések

Kutyák és macskák esetében viszonylag gyakran jelentkeznek alsó húgyúti gyulladásos megbetegedések és sokszor ezzel párhuzamosan húgykőképződés is. Kutyáknál leginkább anyagcserezavarokból adódóan jelennek meg a vizeletben a különféle kristályok illetve kövek, esetenként azonban elhúzódó bakteriális fertőzés is előidézheti a hólyaggyulladást, ennek következtében pedig a kőképződést. Alapvetően a vizelet kémhatása határozza meg, hogy milyen kristályok, kövek jelennek meg, ennek ismeretében könnyen meghatározható az állat számára megfelelő eledel.
Macskák esetében kicsit más a helyzet. Náluk leggyakrabban az ivartalanított (főként csak lakásban élő, elhízott) kandúroknál jelentkeznek vizeletürítési nehézségek, hólyaggyulladás, kristályképződés. A megváltozott anatómiai és élettani adottságok miatt ezek az állatok fogékonyabbak lehetnek a húgyutakat érintő problémákra. Ezen kívül pedig nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a macskák kifejezetten stresszérzékeny állatok, elhúzódó szorongásos állapotban gyakran alakul ki náluk úgynevezett idiopátiás (azaz nem fertőző eredetű) hólyaggyulladás, majd következményes kristályképződés. Ebből adódóan macskáknál nem csupán a vizelet kémhatása és a kicsapódott kövek típusa, hanem az esetlegesen fennálló stresszes állapot határozza meg a szükséges diétás táp típusát.
Általánosságban elmondható, hogy a krónikus húgyhólyaggyulladással, húgykövességgel küzdő állatok számára készült gyógytápok megnövelik az állatok vízfogyasztását, ezzel egy időben pedig a képződött vizelet mennyiségét. Ennek hatására a vizelet hígabbá válik, így (kémhatástól függetlenül) nehezebben csapódnak ki benne a különféle kristályok. Mivel a ragadozók vizelete alapvetően savas jellegű, ezek a speciális eledelek a megfelelő ásványi anyagok arányával képesek a normális pH-viszonyok fenntartására. Ezzel elejét lehet venni a viszonylag gyakori struvit-kövek kialakulásának, illetve elősegíthető, a már meglévő kisebb kövek, kristályok feloldódása. Mindezek mellett a tápok különleges antioxidáns-komplexe közömbösíti a káros hatású szabadgyököket, melyek jelenléte hátráltatja a húgyhólyag nyálkahártyájának regenerációját, valamint erősíti a gyulladásos reakciót.
A macskák számára készült eledelek a fent említettek mellett olyan összetevőkkel rendelkeznek, mint például a glükózaminoglikánok, melyek elősegítik a húgyhólyag nyálkahártyájának regenerálódását, fokozzák annak ellenálló-képességét. Ezen kívül pedig speciális aminosavakat és fehérjekivonatokat is tartalmaznak, amelyek jótékony hatást fejtenek ki a központi idegrendszerben, így képesek csökkenteni a szorongást, szabályozzák a megfelelő alvás-ébrenlét arányát, és optimalizálják az étvágyat.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Krónikus ízületi betegségek

Csakúgy, mint az embereknél, kutyák és macskák esetében is számos csontozattal, ízületekkel kapcsolatos problémát ismerünk. A mindennapi gyakorlatban ezek közül leginkább a nagy ízületeket érintő, degeneratív, gyulladásos betegségekkel, csípő- és könyökízületi diszpláziával (mely alatt az ízületi végek nem megfelelő kapcsolódását értjük), artrózisos megbetegedésekkel találkozunk. Ezekre a problémákra minden állat veleszületetten, kisebb-nagyobb mértékben hajlamos lehet. Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg az ízületek kopásából, elhasználódásából fakadó rendellenességek, azonban e betegségek kialakulását a külső tényezők is nagymértékben befolyásolják. Az elhízás, a túlzásba vitt nem megfelelő mozgás, vagy épp a mozgásszegény életmód, nem utolsó sorban pedig a hiányos táplálkozás elősegíti az ízületi betegségek korai megjelenését, gyorsítja azok súlyosbodását.
Az ízületek egészségének megőrzését támogató diétás eledelek mind a krónikus ízületi betegeknek, mind pedig a csonttörésből, ízületi sérülésből lábadozó, ortopédiai műtéten átesett pácienseknek megfelelő kiegészítést nyújt. E tápok közös jellemzői, hogy magas százalékban tartalmaznak az ízületi porcok felépítéséhez szükséges anyagokat (glükózaminoglikánok, kondroitin), valamint omega-6 és omega-3 zsírsavakat is, melyek a szervezet gyulladásos reakcióit szabályozzák. A csökkentett energiatartalom segít az ideális testsúly megtartásában, így mérsékelve az ízületek terhelését. A különleges antioxidáns összetevők egymás hatását erősítve fokozzák a szabadgyökökkel szembeni ellenálló-képességet, melyek szintén szerepet játszanak a gyulladásos folyamatokban.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Májelégtelenség

Táplálkozás szempontjából a májnak kiemelkedő szerepe van a szervezetben, hiszen a gyomor-bélrendszerből a vérkeringésbe felszívódott anyagok mindegyike áthalad rajta. Mindeközben olyan folyamatok zajlanak le, melyek elősegítik a táplálóanyagok szervezetbe épülését, valamint a toxikus anyagcseretermékek kiválaszthatóvá tételét. Ha a máj működése valamilyen okból (fertőző betegségek, méreganyagok felvétele, autoimmun folyamatok, daganatos megbetegedések, esetenként fejlődési rendellenességek) kifolyólag csökken, rövid időn belül súlyos, sokszor visszafordíthatatlan károsodásokat idézhet elő a szervezetben. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, étvágytalanság, sárgaság, súlycsökkenés, esetenként pedig hasi folyadékgyülem, valamint epilepsziához hasonló görcsök is megjelenhetnek.
A májkímélő étrend elsődleges célja a máj „tehermentesítése”, valamint a regenerációs folyamatok elősegítése. Ennek megfelelően a diétás tápok kevesebb, de rendkívül könnyen emészthető és felszívódó, jól hasznosuló fehérjéket tartalmaznak. A magasabb zsírtartalom az energiaháztartás megfelelő működését biztosítja, így elkerülhető a túlzott mértékű fehérjelebontás. A megnövelt antioxidáns tartalom gátolja a szabadgyök-képződést, így mérsékelhető a májsejtek károsodása. Az alacsony nátriumtartalom csökkenti a vérnyomást, ezzel egy időben az ödéma kialakulásának kockázatát, a megfelelő réz/cink arány pedig gátolja a toxikus anyagok felhalmozódását a májsejtekben, így akadályozva azok további károsodását.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Veseelégtelenség

A krónikus veseelégtelenség lehet veleszületett rendellenesség (pl.: perzsa macskák policisztás vesebetegsége), leggyakrabban azonban toxikus anyagok, vírusok, baktériumok, autoimmun betegségek állnak a hátterében. Bármilyen okból alakuljon is ki a veseelégtelenség, az alapvető probléma minden esetben azonos. A vese működőképes állománya, mely felelős a vizeletképzésért, ezzel összhangban a szervezetben keletkezett salakanyagok eltávolításáért és a hasznos anyagok szervezetben tartásáért, erőteljesen lecsökken. Ennek következtében megnövekszik a vizelet mennyisége, az állat fehérjéket, ásványi anyagokat (főként kalciumot) és vitaminokat veszít, emellett pedig káros bomlástermékek halmozódnak fel a szervezetben.
Mivel a legnagyobb gondot a fehérjelebontás melléktermékeinek felhalmozódása okozza, ezért a vesebeteg állatok diétájában elsősorban a csökkentett mennyiségű, ugyanakkor a szervezet számára jól értékesíthető fehérjék játszanak fő szerepet. Emellett különösen fontos a megnövelt kalcium- és a csökkentett foszfortartalom, mely elősegíti a szervezet ásványianyag egyensúlyának megőrzését. A vesekímélő tápok ezen kívül magas koncentrációban tartalmaznak vízben oldódó vitaminokat, melyek a nagymennyiségű vizelettel gyorsabban ürülnek, mint egészséges állapotban. A hozzáadott növényi kivonatok javítják a vesék vérellátását, az omega-3 zsírsavak hatékonyabbá teszik a még működőképes veseállomány működését, a nagy mennyiségben jelen lévő antioxidánsok pedig csökkentik a szabadgyökök képződését, így lassítva a betegség előrehaladását.© 2014 Vitavet | Minden jog fenntartva | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató