viatvet Állatorvosi rendelő

Szájhigénia


Fogkövesség A fogkövesség következményei A fogkövesség tünetei Fogkő-eltávolítás Megelőzés

Az emberekhez hasonlóan kedvenceink is gyakran küzdenek szájüregi betegségekkel, mint például fogproblémák, ínygyulladás, különböző fogágybetegségek. Ezek a problémák javarészt megfelelő táplálással és odafigyeléssel megelőzhetők illetve tünetmentes állapotban tarthatók. Vannak azonban olyan betegségek, melyek rendszeres állatorvosi kontrollt és otthoni kezelést igényelnek.
Egyes felmérések szerint az 5 évesnél idősebb kutyák 80%-a, míg a 3 évnél idősebb macskák több, mint 60 %-a szenved ínygyulladásban és fogágybetegségekben.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Fogkövesség

Az egyik leggyakoribb probléma, melyet a gazdik is könnyen észrevehetnek az a fokövesség és a következményes rossz szájszag. Ezeket a tüneteket gyakran félvállról vesszük, pedig ha elhanyagoljuk, súlyos következményekkel is szembesülhetünk!
De mi is valójában a fogkő, és hogyan alakul ki?
Először is le kell szögeznünk, hogy maga a fogkő csupán a „jéghegy csúcsa”, az igazi probléma tulajdonképpen a fogkő alatt rejtőzik, és ez nem más, mint a PLAKK!
Egy egészséges állat (vagy ember) fogának külső felszínén, vagyis a fogzománcon vékony fehérjékből és poliszacharidokból álló réteg található. Ebben a rétegben az adott állatfajra jellemző összetételű baktériumflóra van jelen, így együttesen egy úgynevezett biofilm réteget, azaz plakkot alkotnak. Amennyiben gyakori mechanikus tisztítással (fogmosás, különleges tápok vagy megfelelő rágófalatok rendszeres alkalmazásával) eltávolítjuk a vékony plakkréteget, nem lesz elegendő idő arra, hogy ez a réteg megvastagodjon.
Ha azonban a mechanikus eltávolítás elmarad, vagy nem elég rendszeres, a plakk viszonylag rövid időn belül (néhány óra!) vastagodásnak indul. A benne lévő baktériumok olyan kémiai anyagokat választanak ki, melyek vonzzák a szájüregben lévő többi baktériumot, ezzel egy időben pedig a nyálból szervetlen sók csapódnak ki a plakk felületén, így együttesen igen gyorsan, néhány nap alatt is jelentős mértékű vastagodást idézhetnek elő.
Fogkőről abban az esetben beszélünk, mikor már szemmel látható, sárgás-barnásan elszíneződött réteg borítja a fogzománcot. Ennek a rétegnek körülbelül 70-90 %-át a nyálból kiváló kalcium-karbonát és hidroxiapatit, a maradék részét pedig szerves alkotóelemek, fehérjék, poliszacharidok, hámsejtek, fehérvérsejtek és különféle mikroorganizmusok alkotják.
A plakkok és az azokat borító fogkő egy idő után nem csak a fogzománcon jelenik meg, hanem fokozatosan a fogíny alá nyomul, elválasztva az ínyt a fognyaktól. Az idő előrehaladtával sorvadásnak indul az íny, a fogakat befogadó csontállomány és a foggyökér is.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika A fogkövesség következményei

Tulajdonképpen nem is maga a fogkő, hanem a fogzománcon lévő, és ami még rosszabb, az íny alá nyomuló, és a fog gyökerén megjelenő plakkok tehetők felelőssé az ínygyulladásért és a különféle fogágybetegségekért. A fogkő önmagában nem okozna problémát, de mivel egyfajta páncélként, védőrétegként borítja be a fogakon lévő plakkokat, megnehezíti, sőt lehetetlenné teszi a plakkok eltávolítását, így az abban szaporodó baktériumok gyulladásos folyamatokat indukálnak. Ezek a gyulladásos folyamatok kezdetben csak a fogínyre, később azonban a fogak egész támasztórendszerére, vagyis az ínyen kívül a csontos fogmederre, a fogakat az állkapocs csontjában rögzítő mikroszkopikus kötőszöveti elemekre, valamint a foggyökér cementállományára is kiterjednek. Ekkor már nem ínygyulladásról, hanem fogágygyulladásról beszélünk, melynek megszűntetése rendkívül nehéz és hosszadalmas kezelési folyamat. Sajnos sok esetben már annyira előrehaladott a probléma, hogy a fogak teljesen kibillennek a helyükből, ilyenkor már csak foghúzással szűntethető meg a gyulladás és a fájdalmasság.
Fontos tudni, hogy a fogkövesség és a szájüregi gyulladásos folyamatok nem csak helyileg okoznak kellemetlenséget, hanem az egész szervezetre is hatással lehetnek! A baktériumokból felszabaduló toxikus anyagok könnyedén felszívódnak, és a vérkeringés útján eljutnak a májba, vesékbe, egyéb létfontosságú szervekbe, így többletterhelést jelentenek a szervezet méregtelenítő mechanizmusainak. A toxikus anyagokon kívül azonban maguk a baktériumok is bekerülhetnek a keringésbe, melyek szeptikus folyamatokat indukálhatnak, egyes esetekben pedig a szívbillentyűk gyulladását, torzulását, következményes keringési elégtelenséget is okozhatnak.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika A fogkövesség tünetei

Az elszíneződött fogzománc, esetleg a már vastag barnás rétegben jelen lévő fogkő, a kipirosodott fogíny, illetve a kellemetlen szájszag a leggyakoribb tünetei a fogkövességnek és a szájüregi gyulladásoknak. Ha elhanyagoljuk a kezdeti tüneteket, akkor a folyamat súlyosbodásával nyálzás, rágási nehézségek, sőt teljes evési képtelenség is felléphet kedvencünknél.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Fogkő-eltávolítás (NEM ÉRDEMES SOKÁIG HALOGATNI!)

A kialakult fogköveket csak szakember, jelen esetben állatorvos tudja megfelelően eltávolítani. Mivel a procedúra meglehetősen hosszadalmas és kellemetlen, a fogkő-eltávolítás minden esetben bódításban történik. Minél kevésbé előrehaladott azonban a probléma, azaz minél kevesebb a fogkő, annál gyorsabb az eljárás, és annál rövidebb ideig kell altatni hozzá az állatot!
A beavatkozás során egy speciális ultrahangos berendezéssel történik a fogkövek és plakkok fogzománcról és az íny alól való kíméletes eltávolítása. Ezen kívül szükség esetén a teljesen kilazult, menthetetlen fogak is kihúzásra kerülnek. Esetenként a mechanikus eltávolítás mellett gyulladáscsökkentő és antibiotikumos terápia is szükséges.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Megelőzés

Általánosságban elmondható, hogy leggyakrabban a kistestű kutyafajták (yorkshire terrier, csivava, shi-tzu, törpe uszkár…) hajlamosak leginkább a fogkőképződésre. Habár ennek mértéke egyedenként változik, ezeknél a fajtáknál fokozott odafigyelés szükséges ahhoz, hogy időben észrevegyük és kezeljük a problémát.
Ha egy kutyánál vagy macskánál már három-négy éves korban jelentkezik a fogkövesség, akkor az mind a tulajdonos, mind pedig a kezelő állatorvos szempontjából gondos odafigyelést igényel, így lassítható (ha nem is előzhető meg teljesen) a probléma kialakulása.
A megelőzés alapját a fogazat mindennapos ápolása és a rendszeres állatorvosi vizsgálat képezi. A legmegfelelőbb védekezés a plakkok és a fogkő kialakulásával szemben, csakúgy, mint embereknél, a rendszeres mechanikai tisztítás, azaz a fogmosás lenne. Sajnos sok esetben ez teljesen kivitelezhetetlen (az állat nem elég együttműködő, a tulajdonos fizikai vagy időbeli korlátozottsága, stb.), így ezekben az esetekben maradnak a „fél megoldások”, vagyis a megfelelő táplálás, illetve az egyéb kiegészítő készítmények alkalmazása.
Mindezeken felül tudomásul kell vennünk azt a tényt is, hogy mivel a szájüregi betegségek kialakulását rendkívül sokféle tényező befolyásolja: fajta, életkor, táplálkozási szokások, a nyál összetétele, az immunrendszer állapota, egyéb szervrendszereket érintő krónikus betegségek, stb., vannak olyan esetek, mikor a gazdi minden tőle telhetőt elkövet, mégis kialakul a fogkövesség, az ínygyulladás. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a rendszeres állatorvosi vizsgálat és a szükség szerinti, akár gyógyszeres kezelés.© 2014 Vitavet | Minden jog fenntartva | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató