viatvet Állatorvosi rendelő

A kutya ivartalanítása


Szuka kutya   Kan kutya   Nőstény macska   Kandúr macska

Szukák

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Miért ivartalaníttassam szuka kutyám?

Nullára csökkentjük a tüzelés vagy álvemhesség szövődményeként kialakuló méhgyulladás esélyét.
Nullára
csökken a vemhességgel és az elléssel járó kockázat.
Az idejében ivartalanított egyedek esetében az emlődaganat kialakulásának esélye minimális.
Megszűnik a tüzelés
és az esetleg velejáró kellemetlenségek („vérfoltok” a lakásban, idegen kanok megjelenése/zaklatása stb.)
Megszűnik az esetlegesen megjelenő álvemhesség.
Nullára
csökken a nem várt -gyakran keverék- kölyök kutyák száma, egyúttal megszűnnek a kölykök gazdihoz adásával járó nehézségek is.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mikor végezhető el a szuka kutya ivartalanítása? Szükséges-e, hogy a szuka vemhesüljön / elljen?

Legkorábban 6 hónapos korban, de rendelőnk protokollja szerint 8-9 hónapos korban végezzük, vagy az időközben bekövetkezett első tüzelést követően. Korábban előnyösnek tartották, hogy vemhesült/ellet szukán végezzék az ivartalanítást, azonban a jelenlegi szakmai álláspont szerint ez nem szükséges (sőt magában hordozza a vemhességgel és az elléssel járó kockázatot). A műtét már az első tüzelés előtt is elvégezhető. (Minél korábban történik az ivartalanítás, annál kisebb az emlődaganat, illetve a tüzelés/fogamzásgátlás szövődményeinek kockázata)

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mi történik az ivartalanítás során?

A rutin, preventív célú (egészséges egyed nem gyógykezelési, hanem megelőzési célzatú) ivartalanítás során, altatásban végrehajtott műtéttel, a két petefészek eltávolítása történik. Amennyiben a tulajdonos kéri, vagy korai vemhesség eshetősége áll fenn, illetve a méh – műtét során mutatott – állapota indokolja, ezen kívül egyéb gyógyászati célú, egészség megőrző ivartalanítás esetén a méh eltávolítása is megtörténik.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Van-e az ivartalanításnak kockázata?

Egészséges, fiatal (1-2 éves) egyed esetében elhanyagolhatóan minimális altatási kockázattal kell számolnunk (rendelőnkben ilyen esetből adódó altatási „baleset” még nem volt). Az életkor előre haladtával a kockázat némiképp nő, de egészséges állaton végzett műtétnél továbbra is minimális. A kockázati szintet a műtét előtti fizikális vizsgálattal és a szuka korábbi betegségeinek, „kórelőzményének” átbeszélésével - a műtéti eljárás kötelező részeként - felmérjük. Vannak kérdések azonban, amelyekre így se kaphatunk választ, ezért ha valamely körülmény ezt indokolja, vagy a tulajdonos kéri, akkor van lehetőség további kiegészítő vizsgálatok (vese-, májfunkció, véralvadási paraméterek vizsgálata vérmintából, EKG, UH) elvégzésére az alaposabb tájékozódás, állapotfelmérés végett.
Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatok elvégzésével a beavatkozás kockázati szintjével leszünk tisztába, annak mértéke ettől még természetesen nem csökken, viszont lehetőségünk van jobban felkészülni, esetleg a műtétet elhalasztani és a lehetséges, illetve szükséges kezelésekkel a beteget kedvezőbb állapotba hozni (lásd még: műtét/altatás előtti vizsgálatok .

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mennyire terheli meg a kutyát az ivartalanítás?

A műtét előkészülettel együtt kb. 1,5 órát vesz igénybe, a kutyus már ébredező állapotban kerül hazaadásra (sokszor már saját lábán megy ki). Ezt követően pár órán át, esetleg még aznap délután bágyadt, gyenge lesz, de néhány óra elteltével már ehet, ihat. A műtét alatt és az azt követő 24 órára fájdalomcsillapítót kap. Másnap, harmadnap általában már megszokott viselkedést mutat, mozgása esetleg kicsit óvatosabb. A sebgyógyulás alatt, a seb védelme érdekében varratszedésig műtéti gallér, esetleg ruha viselése feltétlen szükséges. A műtétet követő 7. napra a seb gyógyult, 8-10. napon történik a varratszedés. Összegezve az mondható, hogy a beavatkozás közepes mértékű, gyorsan átvészelhető terhet jelent az állat számára.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Van-e a műtétnek hosszabb távú kihatása az állat viselkedésére, testalkatára? Elhízik-e a kutyám?

A műtétnek ez irányú hatása nagy egyedi változatosságot mutat, azaz amit ismerősünk, barátunk vagy saját magunk másik kutyájánál tapasztaltunk nem feltétlenül fog a szóban forgó kedvencünknél is úgy történni.
Az ivartalanított szukákra általánosságban jellemző, hogy kissé nyugodtabbak, kevésbé aktívak, anyagcseréjük lelassul, ezáltal hajlamosabbak lehetnek a hízásra. A kondíció, a testsúlyváltozás folyamatos és figyelmes nyomon követése, valamint megfelelő táplálás (link az egészséges állatok táplálása megfelelő részéhez) révén azonban ennek is elejét vehetjük.
Igen ritka következménye az ivartalanításnak a hosszabb-rövidebb idő múlva jelentkező vizeletcsöpögés, incontinencia. Ez, a kutya számára, egészségügyi problémát, terhet nem jelent, inkább a gazdinak okoz gondot, különösen a lakásban tartott kutyáknál. A jelenség gyógyszeresen tünetmentessé tehető.

 

Kanok

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Miért ivartalaníttassam kan kutyám?

Csökken a tüzelési időszakban jelentkező fokozott csavargás.
Csökken a más kanokkal szembeni hierarchikus, agresszív viselkedés.
Megszűnnek a hiperszexualitás és a velejáró kellemetlen szituációk.
Megszűnnek a prosztata- és a here betegségek (prosztatagyulladás, prosztata-megnagyobbodás, daganat stb.) és azok szövődményei például: prosztata-megnagyobbodás okozta székrekedés, végbéltágulat, vizeletürítési panaszok.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mikor végezhető el a kan kutya ivartalanítása?

Legkorábban 6 hónapos korban, de rendelőnk protokollja szerint 7-8 hónapos korban (kifejezetten nagy testű fajtáknál esetleg később) végezzük.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mi történik az ivartalanítás során?

A rutin, preventív célú (egészséges egyed nem gyógykezelési, hanem megelőzési célzatú) ivartalanítás során, altatásban végrehajtott műtéttel, a herék és a herezacskó eltávolítása történik.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Van-e az ivartalanításnak kockázata?

Egészséges, fiatal (1-2 éves) egyed esetében elhanyagolhatóan minimális altatási kockázattal kell számolnunk (rendelőnkben ilyen esetből adódó altatási „baleset” még nem volt). Az életkor előre haladtával a kockázat némiképp nő, de egészséges állaton végzett műtétnél továbbra is minimális. A kockázati szintet a műtét előtti fizikális vizsgálattal és az állat korábbi betegségeinek, „kórelőzményének” átbeszélésével - a műtéti eljárás kötelező részeként - felmérjük. Vannak kérdések azonban, amelyekre így se kaphatunk választ, ezért ha valamely körülmény ezt indokolja, vagy a tulajdonos azt kéri, akkor van lehetőség további kiegészítő vizsgálatok (vese-, májfunkció, véralvadási paraméterek vizsgálata vér mintából, EKG, UH) elvégzésére az alaposabb tájékozódás, állapot felmérés végett.
Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatok elvégzésével a beavatkozás kockázati szintjével leszünk tisztába, annak mértéke ettől még természetesen nem csökken, viszont lehetőségünk van jobban felkészülni, esetleg a műtétet elhalasztani és a lehetséges, illetve szükséges kezelésekkel a beteget kedvezőbb állapotba hozni műtét/altatás előtti vizsgálatok .

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mennyire terheli meg a kutyát az ivartalanítás?

A műtét előkészülettel együtt kb. 1 órát vesz igénybe, a kutyus már ébredező állapotban kerül hazaadásra (sokszor már saját lábán megy ki). Ezt követően pár órán át, esetleg még aznap délután bágyadt, gyenge lesz, de néhány óra elteltével már ehet, ihat. A műtét alatt és az azt követő 24 órára fájdalomcsillapítót kap. Másnap, harmadnap általában már megszokott viselkedést mutat, mozgása esetleg kicsit óvatosabb. A sebgyógyulás alatt, a seb védelme érdekében varratszedésig műtéti gallér, esetleg ruha viselése feltétlen szükséges. A műtétet követő 7. napra a seb gyógyult, 10. napon történik a varratszedés. Összegezve az mondható, hogy a beavatkozás közepes mértékű, gyorsan átvészelhető terhet jelent az állat számára.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Van-e a műtétnek hosszabb távú kihatása az állat viselkedésére, testalkatára? Elhízik-e a kutyám?

A műtétnek ez irányú hatása nagy egyedi változatosságot mutat, azaz amit ismerősünk, barátunk vagy saját magunk másik kutyájánál tapasztaltunk nem feltétlenül fog a szóban forgó kedvencünknél is úgy történni.
Az ivartalanított kanokra általánosságban jellemző, hogy nyugodtabbak, más kanokkal szemben kevésbé agresszívek, nem csavarognak a szukák után, anyagcseréjük némiképp lassul, a hízékonyság azonban kevésbé jellemző, mint szukáknál. Az ivartalanított állatok táplálásáról bővebben itt olvashat. az egészséges állatok táplálása .

 

Nőstények

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Miért ivartalaníttassam nőstény macskámat?

Nullára csökkentjük a tüzelés szövődményeként kialakuló méhgyulladás esélyét. Nullára csökken a vemhességgel és az elléssel járó kockázat. Az idejében ivartalanított egyedek esetében az emlődaganat kialakulásának esélye minimális. Megszűnik a tüzelés és a velejáró kellemetlenségek (felfokozott nyávogás, hízelkedés, idegen kandúrok megjelenése/zaklatása stb.)Nullára csökken a nem várt kiscicák száma, egyúttal megszűnnek a kölykök gazdihoz adásával járó nehézségek is.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mikor végezhető el a nőstény macska ivartalanítása? Szükséges-e, hogy a nőstény macska vemhesüljön / elljen?

Legkorábban 6 hónapos korban, de rendelőnk protokollja szerint 8-9 hónapos korban végezzük, vagy az időközben bekövetkezett első tüzelést követően. Van ki előnyösnek tartja, hogy vemhesült/ellet nőstényen végezzék az ivartalanítást, azonban a jelenlegi szakmai álláspont szerint nem szükséges (sőt magában hordozza a vemhességgel és az elléssel járó kockázatot). A műtét már az első tüzelés előtt is elvégezhető. (Minél korábban történik az ivartalanítás, annál kisebb az emlődaganat, illetve a tüzelés/fogamzásgátlás szövődményeinek kockázata)

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mi történik az ivartalanítás során?

A rutin, preventív célú (egészséges egyed nem gyógykezelési, hanem megelőzési célzatú) ivartalanítás során, altatásban végrehajtott műtéttel, a két petefészek eltávolítása történik. Amennyiben a tulajdonos kéri, vagy korai vemhesség eshetősége áll fenn, illetve a méh – műtét során mutatott – állapota indokolja, ezen kívül egyéb gyógyászati célú, egészség megőrző ivartalanítás esetén a méh eltávolítása is megtörténik.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Van-e az ivartalanításnak kockázata?

Egészséges, fiatal (1-2 éves) egyed esetében elhanyagolhatóan minimális altatási kockázattal kell számolnunk (rendelőnkben ilyen esetből adódó altatási „baleset” még nem volt). Az életkor előre haladtával a kockázat némiképp nő, de egészséges állaton végzett műtétnél továbbra is minimális.
A kockázati szintet a műtét előtti fizikális vizsgálattal és az állat korábbi betegségeinek, „kórelőzményének” átbeszélésével - a műtéti eljárás kötelező részeként - felmérjük. Vannak kérdések azonban, amelyekre így se kaphatunk választ, ezért ha valamely körülmény ezt indokolja, vagy a tulajdonos azt kéri, akkor van lehetőség további kiegészítő vizsgálatok (vese-, májfunkció, véralvadási paraméterek vizsgálata vérmintából, EKG, UH) elvégzésére az alaposabb tájékozódás, állapot felmérés végett.
Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatok elvégzésével a beavatkozás kockázati szintjével leszünk tisztába, annak mértéke ettől még természetesen nem csökken, viszont lehetőségünk van jobban felkészülni, esetleg a műtétet elhalasztani és a lehetséges, illetve szükséges kezelésekkel a beteget kedvezőbb állapotba hozni műtét/altatás előtti vizsgálatok .

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mennyire terheli meg a macskát az ivartalanítás?

A műtét előkészülettel együtt kb. 1 órát vesz igénybe, a cica már ébredező állapotban kerül hazaadásra (sokszor már teljesen éberen). Ezt követően pár órán át, esetleg még aznap délután bágyadt, gyenge lesz, de néhány óra elteltével már ehet, ihat. A műtét alatt és az azt követő 24 órára fájdalomcsillapítót kap. Másnap, harmadnap általában már megszokott viselkedést mutat, mozgása esetleg kicsit óvatosabb. A sebgyógyulás alatt, a seb védelme érdekében varratszedésig műtéti gallér, esetleg ruha viselése feltétlen szükséges. A műtétet követő 7. napra a seb gyógyult, 10. napon történik a varratszedés. Összegezve az mondható, hogy a beavatkozás közepes mértékű, gyorsan átvészelhető terhet jelent az állat számára.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Van-e a műtétnek hosszabb távú kihatása az állat viselkedésére, testalkatára?

A műtétnek ez irányú hatása nagy egyedi változatosságot mutat, azaz amit ismerősünk, barátunk vagy saját magunk másik macskájánál tapasztaltunk nem feltétlenül fog a szóban forgó kedvencünknél is úgy történni.
Az ivartalanított nőstényekre általánosságban jellemző, hogy nyugodtabbak, kevésbé aktívak, anyagcseréjük némiképp lassul, ebből kifolyólag az egyébként is keveset mozgó cicáknál nagyobb az esély az elhízásra. Az ivartalanított állatok táplálásáról bővebben itt olvashat. az egészséges állatok táplálása

 

Kandúrok

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Miért ivartalaníttassam kandúr macskámat?

Csökken a tüzelési időszakban jelentkező fokozott csavargás.
Csökken a más kandúrokkal szembeni hierarchikus, agresszív viselkedés, és az ebből fakadó egészségügyi problémák (traumás sérülések, rendszeres tályogok, fertőzések, sérülések miatti leromlott állapot)
Megszűnnek a prosztata- és a here betegségek (prosztatagyulladás, prosztata-megnagyobbodás, daganat stb.)

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mikor végezhető el a kandúr ivartalanítása?

Legkorábban 6 hónapos korban, de rendelőnk protokollja szerint 7-8 hónapos korban végezzük.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mi történik az ivartalanítás során?

A rutin, preventív célú (egészséges egyed nem gyógykezelési, hanem megelőzési célzatú) ivartalanítás során, altatásban végrehajtott műtéttel, a herék eltávolítása történik (a műtéti seb kb. 1 cm-es).

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Van-e az ivartalanításnak kockázata?

Egészséges, fiatal (1-2 éves) egyed esetében elhanyagolhatóan minimális altatási kockázattal kell számolnunk (rendelőnkben ilyen esetből adódó altatási „baleset” még nem volt). Az életkor előre haladtával a kockázat némiképp nő, de egészséges állaton végzett műtétnél továbbra is minimális. A kockázati szintet a műtét előtti fizikális vizsgálattal és az állat korábbi betegségeinek, „kórelőzményének” átbeszélésével - a műtéti eljárás kötelező részeként - felmérjük. Vannak kérdések azonban, amelyekre így se kaphatunk választ, ezért ha valamely körülmény ezt indokolja, vagy a tulajdonos azt kéri, akkor van lehetőség további kiegészítő vizsgálatok (vese-, májfunkció, véralvadási paraméterek vizsgálata vér mintából, EKG, UH) elvégzésére az alaposabb tájékozódás, állapot felmérés végett.
Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatok elvégzésével a beavatkozás kockázati szintjével leszünk tisztába, annak mértéke ettől még természetesen nem csökken, viszont lehetőségünk van jobban felkészülni, esetleg a műtétet elhalasztani és a lehetséges, illetve szükséges kezelésekkel a beteget kedvezőbb állapotba hozni műtét/altatás előtti vizsgálatok

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Mennyire terheli meg a macskát az ivartalanítás?

A műtét előkészülettel együtt kb. 30 percet vesz igénybe, a cica már ébredező állapotban kerül hazaadásra (sokszor már teljesen éberen). Ezt követően pár órán át esetleg még bágyadt, gyenge lesz, de néhány óra elteltével már ehet, ihat. A műtét alatt és az azt követő 24 órára fájdalomcsillapítót kap. Másnap általában már megszokott viselkedést mutat, mozgása esetleg kicsit óvatosabb. Varrat behelyezés a bőrbe nem történik, így varratszedésre sem lesz szükség, de ha a cica fokozottan kezdi nyalni a sebet, akkor a sebgyógyulás alatt, a seb védelme érdekében műtéti gallér viselése feltétlen szükséges lehet. A műtétet követő 7. napra a seb gyógyult. Összegezve az mondható, hogy a beavatkozás kismértékű, gyorsan átvészelhető terhet jelent az állat számára.

Vitavet Állatrorvosi rendelő és patika Van-e a műtétnek hosszabb távú kihatása az állat viselkedésére, testalkatára?

A műtétnek ez irányú hatása nagy egyedi változatosságot mutat, azaz amit ismerősünk, barátunk vagy saját magunk másik macskájánál tapasztaltunk nem feltétlenül fog a szóban forgó kedvencünknél is úgy történni.
Az ivartalanított kandúrokra általánosságban jellemző, hogy nyugodtabbak, más kandúrokkal szemben kevésbé agresszívek, nem csavarognak a nőstények után, anyagcseréjük némiképp lassul, a hízékonyság azonban kevésbé jellemző, mint nőstényeknél. Az ivartalanított állatok táplálásáról bővebben itt olvashat. az egészséges állatok táplálása© 2014 Vitavet | Minden jog fenntartva | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató