viatvet Állatorvosi rendelő

Az Európai Uniós állatútlevélállatútlevél

Az Európai Uniós állatútlevél
Sorszámozott, kétnyelvű okirat.
Célja, hogy a kedvtelésből tartott állatot (kutyát, macskát vagy vadászgörényt) gazdája karantén nélkül is átvihesse az egyik EU-országból a másikba.
Az igazolvány tartalmazza a kedvtelésből tartott állat és tulajdonosa, valamint az útlevelet kiállító állatorvos azonosító adatait, az állat védőoltásait, egyéb kezelését és minden, az állat egészségére vonatkozó lényeges információt.
Az útlevél elsősorban az EU egész területén előírt veszettség elleni oltás megtörténtét bizonyítja: tartalmazza az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát, érvényességi idejét az oltóanyag számát, lejáratának idejét, gyártási számát.
Ezen kívül az egyéb oltások igazolásai is benne vannak, továbbá tartalmaz egy, a klinikai vizsgálattal és hitelesítéssel kapcsolatos rovatot is, így alkalmas arra, hogy az állatútlevelet olyan tagállamokba, ahol az előírások szigorúbbak (például: Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország) sőt egyes Unión kívüli országokba való utazáshoz is felhasználjuk.
Magyarországon az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. (2008. szeptember 1-jétől minden magán-állatorvos alanyi jogon jogosult erre.) Az állatútlevél egy sorszámozott, szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be. Kiállításakor egy adatlapot is ki kell tölteni. Az adatlapon szereplő adatokat az útlevelet kiadó állatorvosnak 10 napon belül kötelező bevinnie a Magyar Állatorvosi Kamara internetes kisállat-nyilvántartó programjába (www.petvetdata.hu)
Az állatútlevél addig érvényes, amíg a benne igazoltak érvényessége a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően tart. Egyes országok és oltóanyagok esetén ez három évet is jelenthet. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező, így a magyar útlevelet 365 nap letelte után csak akkor lehet használni, ha az állatot egy éven belül újraoltattuk, és ezt az útlevelében az állatorvos igazolta. Egy 3 hónapos, először oltott kölyök esetében csak 6 hónapig érvényes az oltás, és így az útlevél is.
A veszettség elleni védőoltást az uniós irányelvek szerint csak a vakcinázástól számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni, addig tehát az útlevél sem érvényes. A folyamatos, a mindenkori 365 napon belüli újraoltás esetén azonban nem előírás a 21 napos várakozási idő.
A kisállat-útlevéllel kapcsolatosan további információ a www.petpassport.hu oldalon érhető el. Az országonkénti sajátosságok menüpont alatt az Európai Unióban hatályos jogszabályokról, valamint egyes Unión kívüli országokba való ki- és beutazásról tájékozódhatnak.© 2014 Vitavet | Minden jog fenntartva | Impresszum | Adatkezelési tájékoztató